Kapitel 39: Sällskap i Linutos huvud

Det där är inte en människa.

Mannen böjde sig fram och rörde vid Linutos panna och handled. En ljusblixt bländade Nobog, och när hon kunde se igen var både Linuto och mannen borta.

”Vad …” sa Winson, men vad han sa efter det överröstades av knytten, som ropade och klappade i händerna och dansade.

Nobog tittade på Winson och ryckte på axlarna. Hon hade ingen aning om vad som hade hänt, mer än att personen som fört bort Linuto förmodligen var samma person som hade gett knytten förmågan att bli osynliga.

Knytten fortsatte att väsnas hela natten, Nobog fick inte mycket sömn. Hon var ganska säker på att det hon bevittnade var en fest. Hon kunde fortfarande inte utläsa knyttens sinnesstämningar med någon säkerhet, men det här måste vara glädje. De dansade kring elden, som de matade med pinnar och granris tills den var stor som ett fyrbåk. De klappade i olika rytmer och gav ifrån sig läten som måste vara skratt. De åt annat än kokt ägg och salt bröd också, och drack annat än vatten. 

Till och med Nobog och Winson fick ta del av festmaten: en mastig kaka smaksatt med vilda bär, och fruktvin som var så starkt att Nobogs ögon tårades. Efter dagar med för lite mat och dryck påverkade alkoholen henne direkt. Efter att ha stojat med knytten ett tag, fortfarande bunden dock, somnade hon till slut. 

Knytten festade vidare.


Baksmällan morgonen därpå var mildare än hon hade befarat, men hon såg på himlen att knytten inte var uppe och i väg lika tidigt som vanligt. En hel del av dem var fortfarande däckade, och om Linuto bara hade varit där hade de förmodligen kunnat rymma utan alltför stora problem. Men token var borta och Nobog kunde bara vänta och hoppas att de skulle återförenas längre fram, samt att ett nytt tillfälle att komma undan dök upp.

Timmar senare hade knytten till slut kommit igång. Winson och Nobog bands ihop som dagen före. De hade inte gått särskilt länge när Nobog hörde ljudet av röster. Det var knyttens ljusa tjatter, men också mörkare toner från vad som lät som människor. Hon kunde inte urskilja ord. En kort stund senare kom de fram till sin destination, och Nobog insåg att hon allvarligt hade undervärderat deras problem.

En stad bredde ut sig framför dem. Den dominerades av tusentals små runda hyddor och tält stora nog att rymma en familj. Här och där fanns ännu större tält och några hus byggda i ohuggen sten. Stora träd växte överallt och i många av dem fanns kojor i de högre grenarna. Rök steg från taköppningar i tält och hyddor. Älgar och hjortar strövade omkring på gatorna eller användes som dragdjur.

Och överallt myllrade det av tvåbenta varelser i olika storlekar. Hon förstod nu varför alla beskrivningar av knytt var så olika: knytten var olika. 

Många såg ut och var klädda som de som fångat henne, men hon urskiljde minst fyra andra sorter. Några var stora som sagans troll, med långa hängande armar och enorma öron och näsor. Andra var små, under en meter långa, med brun barkliknande hy och grönt hår. Vissa såg nästan ut som människor, men deras ögon avslöjade dem – för att inte tala om att många hade svans, klor i stället för händer eller en näbb mitt i ansiktet.

Och till sist fanns de från vilken kraft strömmade, precis som den gjort från mannen som fört bort Linuto. De var de enda som inte var beväpnade; alla andra gick omkring med påkar, pilbågar, spjut, yxor eller i något enstaka fall svärd – även kvinnor och barn. 

Nobog och Winson paraderades genom staden. 

Trollen och de mindre knytten jublade åt fångpatrullen, som burrade upp sig inför hurraropen. Särskilt ledaren i läderhjälmen gick och spände sig. Han höll Nobogs yxa över huvudet, men orkade inte göra det långa stunder.

De mer människolika knytten tittade på spektaklet med misstänksamhet eller ignorerade det.

Nobog och Winson föstes fram till ett av stenhusen. En grupp knytt med individer från varje typ Nobog sett hittills mötte dem. Knyttet med hjälmen började prata med ett tonfall som till och med Nobog kunde identifiera som tillgjort. Han avbröts snabbt och en ur välkomstkommittén tog av honom Nobogs yxa. Andra befriade Nobog och Winson, men Nobog visste bättre än att försöka något här. Hon separerades från Winson och leddes in i huset. 


”Vad är du?”

”Jag förstår inte.”

”Ditt sinne rörde vid luftplanet.”

”…”

”Men du har ingen kraft, varken magikers stulna eller prästers lånade eller väringarnas inneboende. Du är inte en av oss. Vad är du?”

”Jag är en tok.”

”Förklara.”

”En människa som förlorat sitt förstånd. Inte för att jag tycker att …”

”Hur kan ett förlorat förstånd leda till kontakt med luftplanet?”

”Jag vet inte. Jag vet inte vad luftplanet är.”

”En ny entitet finns där sedan en tid. Vad vet du om den?”

”Menar du Joelito?”

”Utveckla.”

”Joelito är också tok. Han brändes upp av Cavatikas eld, men dog inte. Nobog och Henko dödade Cavatika och några dagar senare dök Joelito upp igen.”

”Uppkomsten av Joelito stämmer med tidigare erfarenheter. Du, däremot, är fortfarande en paradox.”

”Para-vad?”

”Den Nobog som dödade Cavatika fångades samtidigt som dig.”

”Ja.”

”Det var inte en fråga.”

”Hur vet du vem Nobog är?”

”…”

”Vem är du?”

”Jag hindrade din kontakt med Joelito-elementaren. Kommer du att försöka nå den igen?”

”Ja.”

”Då måste jag stoppa dig. Men jag vill inte skada dig. Jag frågar igen: hur kan ett förlorat förstånd ge dig tillgång till luftplanet?”

”…”

”Nåväl. Jag hoppas känslan inte är mer än du klarar av.”


Vit, genomträngande smärta som en glödgad spik av ljud trängde in i Linutos panna. Han försökte skrika, men paralyseringen var tillbaka och han kunde inte ens öppna munnen.

Smärtan försvann. Linuto kände hur något han inte vetat fanns nu var förlorat, och han sörjde att han blivit av med det innan han kunnat utforska det.

Förlamningen släppte något och han kunde öppna ögonen. Han stod i ett stort rum. Han kunde inte se väggarna i mörkret, vilket var märkligt eftersom det brann fyra eldar: framför, bakom, till höger och till vänster om honom. En man stod bakom elden framför honom, en kvinna vardera bakom eldarna till höger och vänster. Han lyckades vrida på huvudet tillräckligt för att se att ett monster stod vid elden bakom honom: över två meter lång med päls och huvud som en katt, men med kroppen hos en människa. En svans snirklade sig runt varelsens ben.

Mannen framför Linuto talade, och hans röst var den Linuto hört inne i sitt eget huvud.

”Du är nu bunden till denna plats”, sa han. ”Tills dess var och en av oss som medverkat i denna bindning släpper dig fri är du bunden.”

Eldarna flammade upp och rummet blev mörkare. När de sjönk samman och dog ut såg Linuto väggarna tydligt. Bara han och mannen som talat var kvar.

”Var är jag?”

”Du är i Soma-is-erem”, sa mannen. ”Samlingsplats för alla knytt söder om Yhe och norr om Orne.”


Mannen presenterade sig som Chenice. Linuto försökte fråga ut honom om knytten, om Soma-is-erem och om vad som skulle hända honom, Nobog och Winson. Chenice var lika ovillig att dela med sig av information nu som när han bara varit en röst i Linutos medvetande. Det enda han berättade var att Nobog och Winson var på väg, att de skulle komma fram till staden följande morgon.

Linuto fördes till ett annat rum i samma byggnad. Han ville gärna komma ut och se på folket och husen, men förstod att det var lönlöst att fråga. I stället studerade han personerna som eskorterade honom. De såg varken ut som de småknytt som fångat honom eller som Chenice. Den ena hade smala pupiller som en katt och spetsiga öron. Den andras ögon var helt gröna. De var klädda i brunt och grönt i tyger som såg välvävda ut. Linuto försökte prata med dem, och även fast de inte svarade tyckte han sig se en förståelse i deras ögon som han inte sett hos småknytten.

De lämnade honom ensam i hans rum. Rummet var utan dörr och ingen vakt stod utanför. Linuto tittade sig omkring. Ljuset kom från en öppning i taket, täckt av glas. Han var mitt inne i huset, så väggarna hade inga fönster. Ett tvättfat och handdukar stod i ena hörnet av rummet och en sovfäll låg på golvet, som var av trampad jord. Linuto hittade ett dass i hallen utanför, och gick sedan och lade sig. Trots tankarna som snurrade somnade han snabbt.


Frukost stod på en bricka vid dörröppningen när han vaknade. Tacksam över omväxlingen efter de senaste dagarnas enahanda diet högg han in direkt: frukt, ost, bröd som var uppfriskande osalt, stora mängder hett te med honung. När han tvättat av sig och vände sig om upptäckte han att någon stod och tittade på honom. Det var en liten varelse, ännu kortare än småknytten. Han döpte den genast till miniknytt, och hoppades att det inte fanns ännu mindre varianter. Varelsen märkte att den blivit upptäckt och försvann snabbt.

”Vänta!” ropade Linuto efter den, men när han tittade ut genom dörröppningen fanns den ingenstans att se.

I stället såg han Kattöga och Grönöga komma gående med Winson mellan sig. Linuto sprang fram till honom.

”Är du oskadd?” frågade smeden.

”Jadå. Du? Var är Nobog?”

”De delade på oss här utanför. Jag mår bra, lite huvudvärk bara.”

När de kom tillbaka till rummet fanns två sovfällar i stället för en, och en ny bricka med mat. Hur någon hunnit fixa det på de korta minuter som Linuto varit borta var ännu en gåta att fundera över, men den lyckades bara hålla hans uppmärksamhet en kort stund. När Winson berättade om småknyttens fest och paraden genom Soma-is-erem fanns det alldeles för mycket annat att tänka på. 


Mannen som kommit för Linuto väntade på Nobog i ett rum med stora fönster. 

De satt tysta mitt emot varandra i tio minuter; utan droger i kroppen kunde Nobog mäta tid på sekunden när. Mannen höll hennes blick och Nobog vek inte undan.

”Du dödade Cavatika.” 

Hans dialekt var gammalmodig, men inte svår att förstå.

”Jag hade hjälp.”

”Av Henko Llen.”

”Var det en fråga?”

”Nej.” 

Mannen log ett blixtsnabbt leende. 

”Att döda drakens dotter är en stor gärning”, sa han. ”Soma-is-erem står i tacksamhetsskuld till dig.”

Vad det nu betyder, tänkte Nobog.

”Är det därför jag blivit drogad, slagen och förd hit mot min vilja?”

Mannen skakade på huvudet.

”Det var inget vi kände till när jag sände ut benknytten för att undersöka maskinen ni lämnade i skogen. Vi förväntade oss inte att de skulle komma tillbaka med fångar.”

”Så vi är fångar?”

”Tills vidare. Er närvaro här är problematisk.”

”Tillåt mig: Vi har sett och vet ungefärliga platsen på något ingen i Jenis tror existerar: en knyttstad söder om Yhebergen. Nu måste ni bestämma er för om ni ska döda oss, hålla oss som fångar här resten av livet, eller lita på oss. Ungefär så?”

Mannen svarade inte.

”Tro mig, vi har tillräckligt med våra egna problem”, fortsatte Nobog. ”Varken jag, Linuto eller Winson har någon anledning att dra in Ireus eller er i strid.”

”Åh, vi är inte rädda för Ireus”, sa mannen. ”Människor kan aldrig finna Soma-is-erem.”

Nobog undvek att nämna att Ireus armé leddes av en väring.

”Men du kan ändå inte släppa oss”, sa hon.

”Nej. I alla fall inte än. Människan i ert sällskap är något nytt, något vi inte känner till. Vi måste studera honom närmare.”

”Linuto? Han är bara en tok.”

”Det finns inget ’bara’ med honom. Men nog om detta nu. Berätta för mig om Cavatikas död.”

Nobogs behov av att vara besvärlig mot sin fångvakt stred med hennes glädje i att berätta en bra historia, som dessutom var sann. Hennes berättarglädje vann, och hon beskrev sin och Henkos strid mot Cavatika i detalj. Hon övervägde att lämna ute geväret, men kom inte på något vapen att ersätta det med. Och mannen kände hur som helst redan till svävaren.

”Vad gjorde ni i det ni kallar för genvägen?” frågade mannen. ”Vi har förstått att den inte används längre av människorna.”

Nobog ryckte på axlarna. Det här var något hon inte tänkte gå in på; att göra det skulle kunna leda till att hon avslöjade att norra Ireus var utan försvar.

”Ni lämnade farkosten efter vägen”, sa mannen när han förstått att han inte skulle få något svar på sin fråga. ”Varför?”

”Den slutade att fungera. Vi visste att det bara var tillfälligt, men att ingen annan skulle kunna stjäla den.”

Nobog log.

”Vi räknade inte med att bli välkomnade av knytt när vi skulle hämta den.”

”Nej, hur kunde ni ha gjort det?” sa mannen. Han var uppenbarligen inte särskilt bra på att märka sarkasm.

”Vad tänker ni göra med oss?”

”Just nu, ingenting. Linuto är bunden till den här byggnaden, men du och den andra människan kan färdas i Soma-is-erem som ni vill. Ingen kommer att skada er. Ett rum är ordnat åt er här i Rådets hus, och ni kan komma tillbaka när ni är hungriga eller trötta. Få i staden talar människors språk, så en tolk finns med er om ni vill tala med någon.”

”En övervakare, menar du.”

”Tolk, inte övervakare. Ni övervakas inte. Men om ni försöker lämna Soma-is-erem vet vi det, och ni hämtas tillbaka.”

Nobog nickade. Hon var säker på att hon skulle kunna lämna staden obemärkt om hon ville det, men med Linuto i husarrest fanns ingen poäng.

Mannen reste sig.

”Soma-is-erem har mycket att erbjuda”, sa han. ”Ni ska behandlas som gäster.”

Nobog reste sig också.

”Jag har en fråga.”

”Ja?”

”Känner du Alepha?”

Något mörkt kom över mannens ansikte, och Nobog kände hur kraften som under deras samtal knappt märkts åter sprängde fram.

”Ett råd är att inte nämna det namnet igen under din tid här. Inte alla i familjen kan behärska sig som jag.”

Han svepte ut ur rummet.

”Jepp, nog känner de varandra allt”, sa Nobog för sig själv. ”Jag tyckte att jag kände igen typen.”

Utan eskort letade hon rätt på Winson och Linuto för att berätta vad hon hade fått veta.


Nobog och Winson hade gått ut för att undersöka staden tillsammans med sin tolk, en av kvinnorna som hade varit med i ritualen som bundit Linuto i huset. Winson hade erbjudit sig att stanna med honom, men Linuto insisterade på att smeden skulle gå, så att de kunde berätta så mycket som möjligt när de kom tillbaka.

Nu satt han på sin sovfäll och övervägde sina alternativ. Han kunde stanna här, eller gå på upptäcktsfärd i huset och se om han hittade något att distrahera sig med. 

Chenice hade sagt till Nobog att det var han, Linuto, som var anledningen till att de inte kunde släppas. Men han var inget speciellt, bara en tok som inte kände sig särskilt tokig. Eller?

Han behövde något annat att tänka på, och reste sig. Kanske kunde han hitta miniknyttet som sprang sin väg förut, eller ett fönster att se staden från.

En halvtimme senare hade han kommit fram till två saker.

Ett: Huset han var fastlåst i var inte särskilt stort. Nobog hade sagt att det var ett av de största i Soma-is-erem, men det hade inte ens två våningar. Linuto uppskattade att det inte var mer än dubbelt så stort som Dohrgården, men då hade ju Dohrgården en övervåning. Känslan av att vara tillbaka där han startade var inte trevlig, han hade tydligen lärt sig att tycka om öppna ytor och rörelsefrihet. I Dohrgården hade han i alla fall fått vara utomhus under dagarna.

Två: Det fanns många delar av huset han inte kunde ta sig till. Han visste det eftersom innerväggarna var fyllda av fönster som visade rum han inte lyckades leta upp. Det var särskilt irriterande eftersom han genom ett av dem sett en grupp miniknytt som inte sprang och gömde när han ropade på dem.

I övrigt var huset ganska trist. Det var uppenbart att ingen bodde här i vanliga fall, det fanns inga sovrum förutom det som gjorts i ordning åt honom och de andra. Han träffade få knytt, de flesta av samma typ som Kattöga och Grönöga, och ingen av dem ville prata med honom. Han visste inte ifall det var för att de inte förstod eller om de inte var intresserade. Han tyckte hur som helst inte att han behandlades som en gäst, och om Chenice vill studera honom fick han gärna göra det lite mer aktivt.

Linuto hittade ett fönster ut mot staden, men det var också en besvikelse. Eftersom Rådets hus inte låg på en höjd och inte hade en andra våning kunde han inte se särskilt mycket av Soma-is-erem. Inte var det mycket folk i rörelse på de gator han såg heller, men han fick i alla fall syn på några troll, vilket var en typ av knytt han inte sett tidigare.

Han önskade att Nobog och Winson kom tillbaka så att han fick någon att prata med, men samtidigt skulle de ha mer att berätta ju längre de var borta.

”Typiskt Joelito”, sa han för sig själv. ”Alltid ställa till det för mig.”

”Pratamig?” sa en röst.

Linuto tittade sig omkring men såg ingen.

”Storaborta pratamig?” sa rösten.

Linuto sänkte blicken. Där stod ett av miniknytten han hade sett förut. Den här hade vit hy med svarta fläckar och orangerött hår. Han gissade att det var en kvinna, mest på grund av hennes stora gröna ögon. Hon, om det nu var en hon, räckte Linuto till knäna.

”Hej”, sa Linuto.

”Hej?” sa miniknyttet. ”Storaborta hej?”

”Jag heter Linuto”, sa Linuto.

”Storaborta jahetelinuto hej?”

”Du förstår inte vad jag säger, eller hur?”

”Ellerhur förstå Storaborta ja?”

Linuto bestämde sig för att försöka börja om.

”Linuto”, sa han och pekade på sig själv. Sen pekade han på knyttet.

”Linuto?” sa knyttet.

”Nej, nej”, sa Linuto och skakade på huvudet.

Han pekade på sig själv igen.

”Linuto.”

Han pekade på henne.

”De använder inte språk på det sätt vi gör.”

Linuto vände sig om. Kattöga stod och tittade på honom med en överlägsen min.

”Och det där är bara en planting”, sa han. ”När den blir äldre kan den lära sig, kanske.”

Linuto insåg att miniknyttet hade försvunnit.

”Du skrämde bort henne.”

”Pff.”

”Jag visste att du kunde prata vårt språk.”

”Jaha, vad är det med det då?”

”Ingenting. Det är oartigt att låtsas att man inte förstår, bara.”

Kattöga pff:ade igen. Det var roligare att prata med miniknyttet, tänkte Linuto.

”Du sa att hon var en planting.”

Kattöga gäspade demonstrativt.

”Är det vad de heter? Miniknytten?”

”Miniknytt?” Kattöga skrattade. ”Kalla dem gärna det. Speciellt när de blir tre meter långa och kan klyva dig på mitten med sina klor.”

Linuto var ganska säker på att Kattöga drev med honom, men det var uppenbart att han inte skulle få något intressant ur knyttet.

”Vad heter du?” försökte han.

”Varför vill du veta?”

Linuto suckade.

”Fanns det någon anledning till att du började prata med mig, eller letade bara efter någon att irritera?”

Kattöga fräste åt honom.

Linuto drog upp sig i hela sin längd, vilket var en bra bit kortare än knyttet.

”Jag är en tok”, sa han. ”Jag har kraft som inte ens Chenice förstår, och ingen förmåga att behärska mig. Leta rätt på någon annan att trakassera, ifall du vet vad som är bra för dig.”

Han vände sig och gick. Hela kroppen skakade. Det hade inte bara varit spel, han hade känt den gamla vårdslösheten smyga över honom, som han inte hade släppt lös sedan han öppnade dörrarna som pastor Edwin inte klarade. Men det här var inte rätt tillfälle, och han hoppades att Kattöga inte skulle försöka något (samtidigt som något i honom hoppades att Kattöga skulle försöka, längtade efter en chans att komma fram till ytan).

Men Kattöga gjorde inget, och efter det kom inga andra knytt i närheten av honom på resten av dagen.


Nobog pekade.

”Vad är det där?”

Mycket i Soma-is-erem var annorlunda och nytt, men det här var första gången hon såg något som verkligen intresserade henne.

”Kämparnas ring”, sa deras tolk Durile, ett knytt av samma typ som Chenice.

”Berätta om den.”

De gick närmare. Kämparnas ring var en stor öppen plats, inringad av läktare. Mitt i den stred två knytt mot varandra med vad Nobog antog var trubbiga vapen, medan andra knytt tittade på. Nobog kände väl igen principen, och behövde egentligen inte höra Duriles beskrivning. 

”Kan vem som helst ställa upp?” frågade hon när Durile berättat klart.

Hon nickade. 

”Kämpen måste svära inför en domare att följa ringens regler och lämna sina egna vapen utanför, samt vara gammal nog att bestämma över sitt eget liv. I övrigt finns inga begränsningar.”

”Lysande”, sa Nobog.

Durile verkade inte ha förstått att hon tänkte anmäla sig, vilket gjorde knyttet en smula korkat i Nobogs ögon. Hon följde med när Nobog gick fram till det knytt hon pekat ut som domare.

”Hallå där! Jag vill delta i er arena.”

Durile började översätta, men domaren stoppade henne. De utbytte några ord.

”Han säger att de strider som pågår för tillfället bara är träning och uppvisning”, sa Durile. ”Nästa turnering är om fyra dagar.”

”Perfekt”, sa Nobog. ”Det var alldeles för länge sen jag fick en ordentlig träningsomgång, och en turnering låter spännande.”

Och jag vill definitivt visa upp mig.

”Är du säker på det här?” frågade Winson medan Durile översatte.

Nobog nickade.

”Det är så här det ska gå till”, sa hon.

Domaren hade lyssnat klart, nickade, och plockade fram en sten stor som en handflata. Den hade ett runtecken inristat och ifyllt med röd färg. Han gav stenen till Nobog och visade hur hon skulle hålla den i höger hand ovanför sitt hjärta. Han pratade på en lång stund, varefter Durile översatte. Nobog lyssnade på alla regler och nickade att hon hade förstått.

”Säg som mig”, sa domaren på knackig jenis. ”I enhet med regler lästa mig, jag svär följa alltid i kämparnas ring.”

”I enlighet med reglerna upplästa för mig, svär jag att … göra … i kämparnas ring”, sa Nobog. 

”Ditt namn.”

”Nobog Euros”, sa Nobog och kände hur stenen blev varm i hennes hand.

Domaren nickade och tog stenen. Runtecknet glödde när Nobog lämnade över den, men såg snabbt normalt ut igen.

”Nu?” frågade domaren.

”Nu”, sa Nobog.


Hon stod mitt på arenan, och det kändes som att hon var tillbaka i ett enklare liv, ett liv hon ibland hade sett ner på, men ofta uppskattat. Hon höll en stav av tungt ekträ i händerna och för en utomstående betraktare var hon säker på att hon såg plågsamt oförberedd ut. Hon hade valt bort den rustning som hon blivit erbjuden och var klädd i sina vanliga kläder. Hon var barfota, som hon så ofta var.

Hon hade ingen aning om vem eller vad hon skulle möta, men hon var lugn. Hon fortsatte att vara lugn även när ett över två meter långt troll steg in i Krigarnas ring, klädd från topp till tå i härdat läder och med en klubba stor som ett litet träd i händerna.

Så, de kör med den strategin, tänkte hon. Släng ut det hårdaste vi har och krossa uppstickaren fort.

Hon log.

En gonggong ljöd och striden var igång.

Trollet var snabbare än det sett ut att vara, men Nobog var inte förvånad. Det rusade mot henne, redo att svinga klubban. Nobog väntade till sista sekund, duckade och tog ett steg snett framåt. Trollets rörelse gjorde att hon nu var bakom det. Hon snurrade runt och änden på staven träffade trollet i huvudet med en smäll som ekade över stadion.

Hon hade inte räknat med att göra någon skada, och gjorde det inte heller. Men trollet gungade till medan det vände sig om, och det var allt hon behövde. Blixtsnabbt backade hon två steg, tog fart, använde staven för att hoppa och träffade trollet i bröstkorgen med båda fötterna precis som det kommit runt.

Att försöka något sådant med trollet i balans skulle ha varit självmord. 

Nu snubblade trollet på sina egna ben, tog ett steg bakåt och föll.

Nobog var på det direkt. Hon hoppade upp och smällde ner staven på handen som höll klubban. Ben knakade, men det var staven som knäcktes. Som tur var hade hon uppnått sitt syfte: klubban föll ur trollets hand. Nobog lyfte den, steg åt sidan från trollets armar, och svingade.

Hon visste inte hur hårda troll var. Kanske hade det överlevt slaget och bara fått sitt ansikte förstört – näsa krossad, tänder utslagna, ögon förstörda. Förmodligen inte.

Klubban träffade marken bredvid trollets huvud och sprack i två delar. 

Gonggongen ljöd.


Hon möttes av Durile.

”Ingen människa kan göra det du gjorde”, sa hon.

Nobog skrattade, rusig av adrenalin.

”Åh älskling”, sa hon. ”Jag är inte mer människa än vad du är.”