Kapitel 40: Stephlin

”Jag har väntat på dig.”

Att se Stephlin och höra honom säga de orden svepte bort all Maivis självkontroll. Hon sprang de sista stegen fram till honom, tog tag i hans axlar – och skallade honom. Han stöp som en oxe och blod sprutade ur hans näsa. Maivi övervägde att sparka honom en gång medan han var nere, men ilskan rann ur henne. 

Hon böjde sig i stället ner för att se om hans näsa var knäckt. Det var den. Med vana händer från sin tid som en diakons assistent bröt hon tillbaka den. Stephlin skrek, men tystnade snart. Maivi letade igenom rummet efter något att stoppa blodflödet med. Hon hittade en handduk och rev den i bitar. Hon gav en bit till Stephlin, som kvicknat till tillräckligt för att hålla den själv.

Han sa någonting, men den blodfyllda näsan och att han fortfarande var groggy gjorde det omöjligt att höra vad. Maivi frågade inte. Hon fuktade en av de andra handduksbitarna i en tunna med regnvatten utanför. Bryskt tvättade hon av hans ansikte och satte sig sedan i andra änden av rummet.

Efter några minuter reste han mödosamt på sig från golvet och flyttade sig till en stol.

”Jag sa ’det var inte så jag hade tänkt mig vår återförening’”, sa han.

”Var glad”, sa Maivi. ”Det var näsan eller testiklarna.”

Stephlin försökte skratta, men det måste ha gjort ont för han skrek till i stället, och satt sedan och gnydde.

Maivi visste inte vad hon skulle säga. Efter det inledande vredesutbrottet kände hon sig förvånande lugn. Jag kan gå nu, tänkte hon. Jag har fått ut det jag behövde av honom. Men det var förmodligen inte sant, och inte helt rättvist mot Stephlin. Hon var inte säker på om hon verkligen ville höra hans version av vad som hänt, men det var ju därför hon var här: för att kunna lägga sitt förflutna bakom sig på riktigt.

”Så”, sa hon till slut. ”Vad har du gjort med ditt liv?”

”Vill du veta?”

”Nej. Men jag är inte redo att prata om det vi behöver prata om.”

”Jag är ledsen för allt” sa Stephlin.

”Vet du ens vad du ber om ursäkt för?” sa Maivi.

”Tro mig, det gör jag.”

”I sådana fall har Serena rätt: du har förändrats.”

Stephlin nickade.

”Jag har lärt mig av mina misstag, och jag har gjort nya misstag att lära mig mer av. Jag vet vad jag har gjort.”

”Bra.”

”Hur många år är det?” sa Stephlin.

”Sju”, sa Maivi.

”Sju år … blod och åska, det känns som en evighet.”

Den hedniska svordomen lät märklig i Stephlins mun, men Maivi nickade. Det kändes som en evighet. Hon hade varit ung då, och Stephlin ännu yngre. Det var något hon ofta glömde bort; han började sin utbildning många år tidigare än de andra och var bara sjutton år när de träffades.

”Jag försöker säga något som inte låter platt eller som en kliché”, sa Stephlin.

”Vad vill du säga?”

”Att jag inte förstod bättre. Att jag inte klarade trycket. Att jag verkligen älskade dig.”

”Ha!” sa Maivi.

”Jag vet hur det låter. Och det är inte någon ursäkt. Men det är sant”, sa Stephlin.

”Du svek mig.”

”Jag vet.”

”Och efter att du lurat mig att lita på dig igen svek du mig en gång till. Och när du lämnat mig med allt svek du mig en tredje gång.”

Maivis ton var jämn. Hur kan jag vara så lugn? tänkte hon.

”Alla såg dig som fantastisk och utvald och god. Jag var bara den som förstörde allt för dig. Du blev förlåten och fick fortsätta, jag blev utslängd.”

”Jag såg det aldrig så”, sa Stephlin.

”Du lovade att du skulle lämna allt för mig! Du vågade inte ens se mig i ögonen. Jag väntade på dig, väntade trots att jag borde ha förstått!”

Stephlin svarade inte. Maivi tänkte fortsätta, hade hittat ilskan igen. Men så kom hon att tänka på sitt utbrott mot Teihvar. Det hade också börjat så här, med henne argare och argare medan han inte sa någonting.

Hon andades ut och samlade sig.

”Säg något”, sa hon.

”Vad vill du att jag ska säga? Jag har redan sagt att jag är ledsen, att jag var svag, att jag inte förstod.”

”Och med det tror du att du klarar dig undan? Du påstår att du älskade mig. Hur kan du ha älskat och inte förstått?”

Stephlin ryckte på axlarna och såg mer ut som en sur tonåring än han någonsin gjorde när han faktiskt var en, kanske för att hon då hade sett honom med en älskandes ögon.

”Alla påstod att du var så smart, så talangfull, så begåvad. Du var bara ett överaktivt barn som trodde att du visste allt”, sa hon.

”Det var inte lätt”, sa Stephlin. ”Alla förväntningar, alla som alltid tittade på mig, väntade på att jag skulle göra något storslaget … eller göra bort mig.”

”Stackars dig.”

”Jag menade inte så.”

 Maivi grymtade.

”Jag vet”, sa hon. ”Men hur tänkte du? Du var min första, du sa att du älskade mig, jag delade allt med dig – men så fort du blev frestad eller pressad så föll du.”

”Jag väntar mig inte att du förlåter”, sa Stephlin.

”Förlåter? Jag vill bara förstå.”

”Jag är en annan person nu.”

”Bevisa det.”

”Hur?”

”Förklara!”

Stephlin suckade. Han bytte hand som höll tygtrasan mot näsan och sjönk ihop än mer i sin stol.

”Jag … allt var så nytt för mig. I byn där jag växte upp fanns inga flickor som min far lät mig leka med, och de var hur som helst inte intresserade av en pastorsson. När jag kom till Cebea var jag mycket yngre än alla andra, och det var först året jag träffade dig som kvinnorna i de lägre klasserna började intressera sig för mig. När du kom fanns det flera som höll mitt öga och som jag delat kyssar med i hemlighet, men det tog slut direkt när jag föll för dig.”

”Inte tillräckligt slut, tydligen.”

Stephlin skakade på huvudet.

”Det var slut. Att Lona kysste mig …”

”Ni kysste varandra.”

”Jag tar på mig allt som hände sedan, och att jag inte bara knuffade bort henne, men hon överraskade mig med den där kyssen.”

”Det spelar ingen roll. Fortsätt.”

”Jag borde aldrig ha släppt in henne när hon knackade, men jag förstod inte att hon ville mer än studera.”

”Om jag inte hade sett er, hade du sagt något? Hade du slutat kyssa henne?” sa Maivi.

”Ja, jag hade stoppat henne”, sa Stephlin.

”Hade du sagt något?”

Tystnad. Sen: ”Jag vet inte.”

Maivi nickade.

”Jag sa det här redan då”, sa Stephlin.

”Åh, du var väldigt vältalig”, sa Maivi. ”När du pratat färdigt hade du fått mig att bli ännu mer förälskad i dig. Det hade varit bättre om du låtit mitt hjärta fortsätta vara krossat.”

”Jag älskade dig”, sa Stephlin.

”Du säger det igen och igen”, sa Maivi.

”Det är sant.”

”Du sa att du aldrig skulle lämna mig.”

Till det hade Stephlin inget svar.

”Var det Lona som berättade om oss för vicerektorn?” sa Maivi.

”Jag fick aldrig veta. Jag tror det.”

”Hur visste hon att vi hade legat med varandra?”

”Hon kan inte ha vetat det”, sa Stephlin.

”Hur fick de reda på det, då?” sa Maivi.

Stephlin tittade ner i golvet.

”De frågade”, sa han.

”Meishur!” svor Maivi.

”Jag kunde inte ljuga.”

”Varför inte? Du hade inga problem med att bryta mot de andra helighetslagarna.”

”De hade vetat om jag ljög.”

”Så när den stora talangen upptäcktes i ett lagbrott så erkände han och blev förlåten, medan den oäkta halvväringen som förfört honom kastades ut, utan att ens få en chans att göra samma sak”, sa Maivi.

”Jag skyllde aldrig på dig”, sa Stephlin.

”Men du kämpade inte för mig heller.”

”Vad kunde jag ha gjort? Jag trodde att jag skulle bli utkastad själv.”

”Och du borde ha blivit det! Du borde ha stått vid min sida!”

”Min framtid …”

”Din framtid, ja. Din lovande framtid. Det var det som allting handlade om, eller hur? Det var därför du inte ens kunde komma till Ferm och berätta att det var slut.”

”Vill du höra min sida av det här eller inte?” sa Stephlin.

”Visst.” Maivi lutade sig tillbaka i stolen med armarna i kors. ”Prata på.”

”Jag var rädd för vad som skulle hända med mig om jag sparkades ut från skolan, jag var rädd för att komma tillbaka till min far som förlorare. Jag var bara en pojke, och jag gjorde det de sa åt mig att göra, mitt straff. När det hände visste jag inte att du inte fick vara kvar, jag trodde att du fick samma straff som mig. Jag försökte fråga, men de varnade att det var ett säkert sätt att bli utkastad.”

”Jag var bara där på prov, jag var inte ens fullvärdig novis än”, sa Maivi. ”Det fanns inga andra chanser för mig.”

”Jag fick reda på det, sen.”

”Varför kom du inte till Ferm?”

”Du lämnade brevet i mitt rum. Det var ren tur att ingen annan hittade det, men när jag såg det första gången var du redan borta. Medan du satt i Ferm och väntade på mig, arbetade jag hos paladinerna med att tömma latriner. Jag sov inte i mitt eget rum på månader.”

”Du kunde ha skrivit.”

”Jag vågade inte. Jag var rädd att vicerektorn skulle öppna alla brev jag skickade till Vent, även om jag inte skrev ditt namn på dem.”

”Träffade du Lona något mer?”

”Jag var dödsförskräckt efter det som hände. Jag tittade inte åt en flicka på hela tiden som var kvar. Jag har inte gjort det efteråt heller.”

Stephlin log, men hans charm förtogs helt av den knäckta näsan och den blodiga handduken han höll mitt i ansiktet. Maivi kunde inte låta bli att skratta.

”Jag är uppriktigt ledsen”, sa Stephlin. ”Och jag önskar att jag handlat annorlunda. Jag var en dumsmart, bortskämd pojkspoling som aldrig råkat i problem förut och drabbades av panik.”

”Vet du vad som gjorde det värst av allt?” sa Maivi.

Stephlin skakade på huvudet.

”Jag trodde på alla dina stora ord. Förutom att jag älskade dig såg jag upp till dig. Alla samtal vi hade om den Högste och kyrkan, hur du skulle förändra allting till det bättre. Hur du skulle söka upp den ursprungliga kunskapen som gått förlorad. Det var inte bara mitt hjärta du krossade, du ryckte undan min värld.”

Stephlin böjde sig fram och tog hennes hand.

”Förlåt”, sa han.

Maivi nickade, för förvånad för att göra något annat.

”Jag förlåter dig.”

”Jag vet att jag inte förtjänar …” sa Stephlin, men Maivi hyschade honom.

”Jag förlåter dig”, sa hon, och den här gången verkade orden tränga in.

Och nu var det inte bara reflex. Hon hade, faktiskt, förlåtit.


En plats och en tid hade bestämts med Nisse Björk och Tekt Bok, de två männen som rört vid bergsklättrerskan och som bergsklättrerskan berörts av. Från folket skulle tio av de främsta delta, dessutom Aiola, Edander, Lemuel. Tio av de förlorade från byn kallad Rovbo mötte dem, förutom de två utbyggdsjägarna. 

Det var det första officiella mötet, och även om ingen av folket någonsin skulle erkänna det fanns det en nervositet i staden i berget inför vad som låg i framtiden. Mötet var på neutral mark, men kanske, kanske, var det tid att öppna staden för de förlorade.

Om detta och allt annat som hänt sedan kvinnan som var en kvinna lämnade dem, sa deras ledare på berget ingenting.


Det var betydligt lättare att prata med Stephlin efter det. De kunde till och med skratta tillsammans, efter att Maivi hjälpt honom att tvätta rent såret runt näsan och tejpat den. Hon bad om ursäkt för att hon skallat honom, men han viftade bort det.

”Jag förtjänade värre”, sa han. ”Jag hade en blåögd bild av en underbar återförening. Du tog det ur mig på ett fantastiskt effektivt sätt.”

”Återförening?” sa Maivi.

”Fel ord. Jag menade återseende”, sa Stephlin.

Men han log när han sa det.

”Varför är du i Harir?” frågade Maivi.

”Officiellt för att studera skrifter i kungliga biblioteket. Men egentligen var det Sylvia som sökte upp mig och berättade att du skulle komma hit. Det var hon som berättade om de äldsta och att du är en av dem.”

”Och att hon är det?”

”Ja, det var ganska självklart när hon avslöjat att alverna faktiskt existerar.”

”Har du träffat Serena?”

”Ja. Jag tror inte att hon tycker om mig.”

”Hon var inte vad jag hade väntat mig.”

”Nej, systrarna är inte särskilt lika varandra.”

De promenerade genom Harir, och Maivi kände det som om hon såg staden för första gången. Stephlin berättade om sitt liv efter att han blev pastor och Maivi fyllde på med detaljer i det Sylvia redan hade berättat för honom om henne.

”Bergsbestigning”, sa Stephlin. ”Vad i hela världen fick dig att komma på den idén?”

Maivi hade inget svar.

”Vad är dina planer nu?” frågade hon.

”Jag vet inte”, sa Stephlin. ”Tillbaka till församlingen, antar jag.”

”Var ligger den?”

”Norra Nalfin.”

”Har du varit där hela tiden?”

”Ja, sedan jag ordinerades för fem år sedan”

Han ljuger, tänkte Maivi. Han skulle aldrig stanna på samma ställe i fem år, speciellt i en liten skogsförsamling i mitten av ingenstans. Så mycket kan han inte ha förändrats. Hon frågade inget mer, ville inte ha fler gräl. Serenas råd, som verkat så meningslöst, ekade i hennes huvud: glöm inte. Hon hade förlåtit, och att förlåta enligt kyrkans dogmer var att glömma, att stryka ett streck över det som varit. Glöm inte.

”Vad ska du göra?” frågade han.

”Leta rätt på mina föräldrar. Och sen återvända till berget”, sa Maivi utan att tveka.

”Har du bestämt dig för vad du ska svara den gamle?”

Maivi log åt den beskrivningen av Teihvar.

”Ja.”

”Vill du berätta?”

”Nej.”

Stephlin nickade. 

”Som du vill.”

De bestämde sig för att lämna staden tillsammans, även fast deras vägar snart skulle skilja sig, och begav sig till södra porten. Gatorna var tomma, men vid utgången ur staden hade en kö bildats som var många gånger längre och bredare än den som Maivi stått i på morgonen. Bara närvaron av magus Chartsins gheolkrigare – Stephlin förklarade för Maivi vad de var – hindrade folkmassan från att helt enkelt storma vaktstationen; stämningen var skrämd och uppretad.

”Vad har hänt?” frågade Maivi en ung man som stod vid sidan av kön. 

”De har stängt porten.”

”Redan? Jag trodde den var öppen till solnedgången.”

”De har stängt porten för gott”, sa mannen. ”Relam är här.”

Det fanns ingen anledning att ansluta sig till de arga människorna eller försöka någon av de andra stadsportarna: om kungliga armén fanns utanför murarna skulle alla vägar ut vara stängda.

”Jag har en plats”, sa Stephlin. ”En plats där vi kan vänta ut det här.”

Veckor i ett undangömt ställe med Stephlin var inget drömscenario, men Maivi hade få alternativ.

”Var?”

”Ett kloster. Det är där jag har bott”, sa Stephlin.

”Det finns inga kloster i Harir”, sa Maivi.

”Det finns inga kända kloster i Harir. Det är därför det är perfekt.”


Klostret låg mestadels under mark, gömt under vanliga bostadshus i gränsområdet mellan Ekorrstaden och hantverkarkvarteren. Inga kyrkor låg i närheten, inget utbyte ägde rum mellan munkarna och de krympande församlingarna i huvudstaden. 

Stephlin presenterade Maivi för abboten, som hälsade henne välkommen utan klagomål. Hon fick ett rum som var identiskt med de klosterceller där hon bott tidigare i sitt liv, mitt emot det där Stephlin bodde.

”Hon är uppvuxen i kyrkan”, sa Stephlin när abboten började förklara klosterreglerna. ”Hon vet allt det där.”


De följande dagarna var märkliga. 

Munkarna var mest i de delar av klostret dit inga utomstående – inte ens pastorer – var välkomna. Ibland hörde Maivi röster och såg personer som definitivt inte var munkar. Men de höll sig också på sitt håll, och även om hon fick känslan av att väldigt många bodde i klostrets gästkvarter så träffade hon aldrig någon av dem. Stephlin visste inget om dem (och här trodde hon på honom) annat än att de funnits där redan när han flyttade in.

”Jag blev tillsagt att inte fråga och inte försöka ta reda på vilka de är”, sa han. ”Att jag helst inte skulle tänka på dem, och absolut inte berätta om dem för någon. Vilket var ett onödigt förbud, eftersom jag redan lovat att inte berätta för någon att klostret existerar.”

”Du bröt det löftet”, sa Maivi.

”Åh, jag tror knappast abboten menade dig. Det var Sylvia som berättade om klostret för mig.”

De tillbringade mycket tid tillsammans. Enda alternativen som fanns var att läsa eller stirra in i väggen, och Maivi gjorde åtskilligt av båda – det var alltid Stephlin som sökte upp henne, aldrig tvärt om. 


Mötet var lärorikt. Det fanns fortfarande mycket folket inte förstod om de förlorade, mycket kvar att dela. Nästa gång, för att en nästa gång var nödvändig bestämdes direkt, skulle de träffas i själva Rovbo, och många ur folket skulle delta.

Efter det kunde ett beslut troligen fattas; om staden skulle öppnas för de förlorade som de mött, eller om de alla måste dö för att hemligheten skulle bevaras.


En vecka efter att Maivi flyttade ner i klostret började de höra dånet från Relams kastmaskiner.

Fler och fler områden blev förbjudna för dem, och till slut fick de bara vara i sina rum, i köket och i biblioteket. Det var där som Maivi till slut stötte ihop med en annan kvinna, så vitt hon visste den enda i klostret utöver henne själv. Hon var smal, på gränsen till undernärd, och rörde sig överdrivet försiktigt. Maivi ursäktade sig och tänkte lämna rummet, men kvinnan bad henne att stanna.

”Så länge vi inte berättar något om oss själva kan vi nog tillåtas vara i samma rum”, sa kvinnan och log. ”Jag vet hur det är att vara instängd i en trång cell.”

”Akta dig. Jag tror du just berättade något om dig själv”, sa Maivi.

Kvinnan skrattade. Hon tecknade att hon låste sina läppar och kastade bort nyckeln, och satte sig att läsa. Maivi träffade henne några gånger till efter det. De hälsade på varandra i tystnad och pratade inget mer, men det var skönt att ha kontakt med någon annan än Stephlin och de ständigt frånvarande munkarna. Och hon hade inte träffat någon annan kvinna sedan det korta och inte särskilt trevliga mötet med Serena.

I biblioteket hittade Maivi en kopia av en bok hon hade börjat läsa hos Teihvar, och hon försjönk i den, allt som hade hänt sedan dess tillfälligt glömt. Det var lätt att föreställa sig att hon var kvar på berget, tystnaden och de många rummen i klostret påminde om Teihvars hem, även om vindens vinande och Teihvars musik saknades och ljudet av kastmaskinerna iblandträngde igenom tystnaden.

I stillheten tänkte hon på sitt beslut.

Hon hade sagt till Stephlin att hon bestämt sig, och det var sant. Men det betydde inte att hon klarade av att stoppa sin hjärna från att återkomma till det igen och igen.

Det var Serenas ord som gjorde det.

Stanna i den här världen eller färdas vidare, hade Sylvias syster sagt, ett sätt att uttrycka saken som inte alls var samma som Teihvars. Vad betydde det att stanna i den här världen?

Mavi tänkte på vad Aiola berättat, när Maivi först träffat folket och fått veta att alver var mer än en myt. Jag räknas som mycket ung bland mitt folk, men min ande är äldre än den här kontinenten … Vi är ett med denna plats, vi kommer aldrig att lämna den. 

Den Högste har lovat att alla som följer Hans ord får leva i Hans närhet efter döden, tänkte Maivi. Jag levde efter det en gång. Om något tror jag mer på det nu än jag gjorde då. Gäller Hans löfte inte folket?

Hennes beslut var fattat, men hon visste inte vad det innebar.


En vecka blev två. Maivi undrade hur Wärn, och de som hade det ännu värre än honom, klarade sig uppe i staden. Om floden inte längre var fri, vad åt Ekorrstadens befolkning? Hon visste inget om magus Chartsin eller fältherre Relam, mer än att ingen av dem verkade bry sig om huvudstadens fattigaste invånare.

”Hur länge kan det hålla på?” frågade hon Stephlin.

”Länge”, svarade han. ”Månader, kanske.”

Hon berättade om sin dag i Ekorrstaden.

”Kan vi inte göra något för att hjälpa dem?”

”Vad skulle vi kunna göra? Finns det inte mat så finns det inte.”

”Vi har mat här nere.”

”Klostret har mat, som det generöst delar med oss.”

”Men …”

”Jag är övertygad om att bröderna gör allt de kan för att hjälpa de fattiga. Att fråga dem kan ses som en förolämpning.”

Maivi förstod att han förmodligen hade rätt, men det störde henne ändå hur lättvindigt Stephlin svepte undan andras lidande. Men han förvånade henne.

”Fast jag gör det om du vill det.”

Maivi nickade.

Hon väntade i sitt rum medan Stephlin gick ensam för att tala med abboten (han insisterade att det var bäst).

Han kom aldrig tillbaka.