Kapitel 46: Ett oväntat möte

Stephlin hade lämnat henne igen.

Hon borde inte vara förvånad. Men hon var det. Jag följde inte Serenas råd trots allt, tänkte hon. Jag glömde.

Klostret skakade igen, och Maivi hörde ljudet av springande fötter och av strid. Någon hade anfallit och Stephlin hade satt sig i säkerhet, utan tanke på henne. Igen.

Maivi packade snabbt sin ryggsäck och tittade ut i korridoren. Tre munkar skyndade förbi, bort från stridslarmet. Hon följde efter dem, och kunde tack vare det ta sig ut ur klostret genom en bakdörr hon inte känt till. En av munkarna stängde den efter henne.

”Har du någonstans att ta vägen?” frågade han när de kom upp på gatan.

Maivi skakade på huvudet.

”Följ med oss.”

Medan de snabbt gick längs Harirs gator berättade munkarna att de kunde gömma sig i stadens kyrkor, att de varit redo för den här händelsen. Hon fick till slut veta vilka männen och väringarna varit: motståndsrörelsen.

”Varför skyddade klostret dem?” frågade hon. ”Är inte kyrkan neutral i inbördeskrig?”

”Detta är något annat. Det är andemakter som drabbar samman i Jenis hjärta, för varken första eller sista gången”, sa munken.

Maivi förstod inte vad han menade, men de var framme vid kyrkan och hon frågade inget mer.

Situationen var värre än hon hade föreställt sig. Människor som förlorat sina hem, inte hade något att äta eller hade skadats av magus Chartsins gheoler eller fältherrens krigsmaskiner hade sökt sig till kyrkan för beskydd. De tre munkarna sysselsatte sig genast med att hjälp till, och Maivi blev lämnad ensam kvar att betrakta misären. 

Hon undrade vart Stephlin tagit vägen.

Nej, hon undrade inte var Stephlin tagit vägen.

Hon kastade sig in i arbetet. Hon behärskade inte någon av de krafter hennes två folk hade tillgång till, men hon var uppfostrad i kyrkan och var van att arbeta hårt. Hon förband sår och spjälkade ben. Hon hjälpte till att fördela den lilla mat som fanns, och sparade ingen till sig själv. Hon satt med panikslagna barn till lika panikslagna föräldrar, och pratade med dem tills det värsta hade lagt sig.

Dagen passerade. Uttröttad sov hon på golvet, inklämd mellan en hemlös familj och de tre munkarna. Hon drömde ingenting.

Munken som pratat med henne dagen före tvingade henne att äta frukost följande morgon, men hon åt bara halv ranson och gav bort resten. Det var inget försök att vara nobel, hon hade bara tappat all matlust.


Några timmar senare inleddes slaget om Harir. Folket i kyrkan märkte först inget, men sedan kom bud från norra staden: Relams armé hade brutit igenom, magus Chartsin hade övergivit palatset och kämpade mot honom på stadens gator.

En del återvände hem, hoppfulla att de senaste månadernas mardröm snart skulle vara över. Andra begav sig norrut, för att ansluta sig till Relams styrkor. Några siktade på södra porten och landsbygden, huvudstaden för alltid förgiftad i deras sinne. Men fler än hälften stannade kvar i kyrkan och väntade.

Dova explosioner mullrade från norr, och människorna tryckte sig närmare varandra, ovetande om ljudet var ett tecken på seger eller förlust. En diakon som stått i kyrktornet och spanat kom nedrusande och gjorde slut på deras ovisshet: ”Titta på himlen!”

Alla strömmade till fönstren och såg den enorma molnstoden, skapad i likhet av någon de alltför väl kände igen: Xersektens överstepräst, den galne Herman Leo.

Maivi hade inte sett honom förut, men skräcken i människornas ögon var allt hon behövde för att förstå att det hopp som funnits var förlorat.

Det var kaos på gatorna utanför; folk trampade ner varandra och slogs för att komma först till södra porten. Pastor Gerkob, kyrkans ledare, lyckades övertyga de flesta att vänta i huset tills det lugnade sig något, de som trots allt rusade ut såg Maivi aldrig igen.

När gatorna började tömmas ledde pastorn dem. Maivi gick längst bak med de tre munkarna och såg till att ingen hamnade efter. Hon bar en liten pojke, kanske fyra år, som förlorat båda sina föräldrar. De tog sidogator så långt det gick, och därför var det först när de nästan var framme vid porten som Maivi såg de omänskliga varelser som anfallit staden inifrån. Ännu var de långt borta, och några hopplöst utnumrerade soldater höll dem tillbaka vid floden.

När hon vände blicken mot porten kände hon desperationen komma krypande: den var fortfarande stängd och tusentals människor pressade sig mot den i panik.

När de kom närmare uppenbarade sig ytterligare en grupp soldater. På något sätt tog de sig upp på muren och en kort, intensiv strid ägde rum mot de få gheolkrigare som var posterade där. De tog sig in i portrummet och sänkte vindbryggan och höjde fällgallret. Människorna runt porten hade lugnats tillräckligt av deras närvaro för att kunna samla sig och lyfta av bjälken som höll porten stängd, och folket kunde till slut ta sig ut i friheten.

Till en början gick det bra; soldaterna upprätthöll ordningen och sände de skadade, barn och kvinnor ut först. Maivi lämnade över pojken till en gammal kvinna, som tillsammans med de flesta av de sårade och äldre från kyrkan hann ut medan ordningen upprätthölls. Men sedan upptäckte någon att den framvällande horden översvämmat barrikaderna vid bron, och paniken bröt ut igen.

Maivi fastnade inte i folkmassorna när de forsade ut genom porten. Hon hade börjat tänka på Wärn och Serena. Hon antog att både pojken och alvkvinnan hade tagit sig ut ur staden redan, men hon kunde inte veta. Det fanns ingen möjlighet att leta efter någon av dem, men hon hade ändå känt ett motstånd mot att lämna staden utan att ha försökt. Nu var hon glad att hon hållit sig en bit ifrån.

Hon tittade på den fientliga hären som ryckte fram. Det började gå att urskilja enstaka individer i massan. Hon önskade att hon inte sett dem. De var levande varelser, inte de monstruösa odöda soldater som magus Chartsin skapat, men det fanns ingen barmhärtighet i deras ögon, inget mänskligt bakom deras raseri.

Hon vände sig mot porten. Som av ett under hade den inte korkat igen av folkhopen, men hon visste att de svaga och de oturliga aldrig skulle komma ut på andra sidan.

Hon borde känna fruktan, fruktan för sitt eget liv och för vad de kunde göra med henne, men hon var inte rädd. Hennes tankar var klara som de förut bara varit på berget, och hon gick igenom sina alternativ: Hon kunde blanda sig i kön som försökte ta sig genom porten och hoppas att alla kom ut innan knytten var framme. Hon kunde gömma sig i staden och försöka ta sig ut senare. Eller så kunde hon bege sig till någon av de andra portarna och hoppas att situationen var annorlunda där. I norr fanns Relams armé, om ryktena stämde, kanske var den stark nog att hålla tillbaka knytten och låta befolkningen fly. Att den skulle vara stark nog att faktiskt besegra fienden var inte troligt: knytten var som en naturkraft, omöjlig att påverka mer än korta stunder.

Hon bestämde sig för att gömma sig.


Formella möten blev informella möten. Gemensamma uppdrag skapade vänskapsband.

När tiden var inne att besluta om framtiden var beslutet lätt.

Staden öppnades.

De kortlivade, inte längre förlorade, välkomnades. 

Förändringen fortsatte, ohindrad.


Hon sökte sig till Ekorrstaden. Kanske var knytten mindre intresserade av den delen av staden, kanske kunde hon hjälpa Wärn om han var kvar. 

Här hade många flytt via floden, och ingen av de små och något större båtar som legat efter kajerna var kvar. Hon såg inga människor och inga knytt. Husen var rangliga, höga, hopbyggda med varandra. Hon valde ett som bara stod ut från det andra för att det var något högre: hon hoppades kunna se ut över staden från vindsfönstret och på så sett veta när och åt vilket håll hon kunde ge sig av.

Det fanns en brunn på bakgården och hon fyllde sina vattenflaskor. Hon var inte hungrig, men letade ändå igenom huset efter allt som gick att äta. Skörden var skral: lite tillagad fisk, råa grönsaker, en brödkant. Efter en stunds tvekan tog hon med sig en spade hon hittade i källaren upp till vinden; hon trodde inte att den skulle vara till någon hjälp om knytten fann henne, men de var inte de enda att oroa sig för i en stad där lag och ordning förlorat sin betydelse. Hon hade inte glömt de blickar och glåpord hon fått efter sig sedan hon kom till Harir.

Hon höll sig bakom de trasiga gardinerna för att inte bli sedd när hon spejade ut över hustaken. Solen var på väg ner, eller så doldes den bara av all svart rök som steg upp från tusentals eldar. Harir stod i brand. Inga eldar i närheten av henne, den Högste ske pris, men hon övervägde ändå det kloka i att vara kvar på vinden där hon bara hade en utgång. Till slut bestämde hon sig för att gå ner en våning, där hon kunde fly till de omkringliggande husen om knytt eller eld fann henne. 

Mannen stod så tyst och stilla i dörröppningen att det tog flera minuter innan hon insåg att hon inte var ensam. Hon höjde spaden.

”Jag hade kunnat döda dig på ett ögonblick om det var min vilja”, sa han. ”Men tillräckligt många har dött i dag, för min hand och andras. Du kan lägga ner ditt tillhygge.”

Maivi lät sig inte lugnas.

”Vad gör du här?” sa hon.

”Samma som du: håller mig undan för djuren som förstör min stad.”

Mörkret i rummet gjorde det svårt att urskilja hans ansikte. Han var så lång att han tornade upp över henne, och han var beväpnad.

”Göm dig i ditt eget hus, det finns gott om dem.”

Mannen tog ett steg mot henne. Han var klädd i dyrbara kläder och hon såg på hans ansikte och hår att han var främling i staden, precis som hon.

”Inga som det här, vilket är varför du valde det”, sa han. ”Det kan vara till fördel för dig att ha mig här om vi skulle bli upptäckta, men om du föredrar det ska jag lämna dig ifred så snart du släppt förbi mig till tredje våningen så att jag kan se vart mina fiender befinner sig.”

Maivi steg åt sidan och visade med spaden att han kunde passera. Hon trodde sig veta vem han var nu, men hade levt för kort tid i staden för att vara säker. Hade hon varit det hade minnet av misären i Ekorrstaden och de föräldralösa barnen i kyrkan varit nog för att få henne att svinga spaden när han vände sin oskyddade rygg mot henne och klättrade upp för stegen.

När han försvunnit insåg hon att hon fått det tecken hon behövde: han hade två korslagda sablar på ryggen. Men nu hade vreden lagt sig något. Att slå in folks huvuden med spadar var inte det sätt hon ville leva sitt liv, hon ville följa den Högstes bud att förlåta.

Magus Chartsin kom ner.

”Du kan stanna om du vill”, sa hon.

”Du vet vem jag är.”

Maivi nickade.

”Vad fick dig att ändra dig?”

”Det var inte att du påstod att jag tjänar på att ha dig här, om du tror det. Jag är troligen säkrare med dig i en annan del av staden. Men alla förtjänar en andra chans.”

På det hade han inget svar. Maivi satte sig vid bordet, lade ifrån sig spaden och erbjöd honom den ena vattenflaskan. Han tog den och drack. När hon frågade om han ville ha bröd eller grönsaker gav han henne torkat kött i utbyte.

Maivi betraktade hans ansikte medan de åt. Ögonen var stolta, håret korpsvart med ett stänk av grått som skvallrade om att hans ålder troligen var högre än hon först hade trott.

”Vad menade du med att alla förtjänar en andra chans?” sa han.

Det tog emot för honom att fråga, det var uppenbart.

”För den som ångrar sina felsteg finns förlåtelse att få”, svarade hon.

”Jag ångrar ingenting.”

Maivi skrattade.

”Du gömmer dig i ett fallfärdigt hus medan fientliga arméer strider över den stad du tills för några timmar sedan kontrollerade. Hus brinner, folket har flytt eller dödats och dina planer är i ruiner.”

”Jag ångrar ingenting”, sa han igen.

Men han lät mindre arrogant den här gången, mindre säker på sig själv. 

Maivi ryckte på axlarna.

”Det är mellan dig och den Högste.” Hon reste sig och tog sin packning. ”Jag tänker sova några timmar i rummet här bredvid.”

Magus Chartsin svarade inte, och hon lämnade honom åt hans tankar.


Hon drömde att hon var på berget. Snöstormen ven utanför, men hon var trygg inne i huset med Teihvar. De satt i hans bibliotek, och hon kände att det var något hon behövde fråga honom, men hon kom inte på vad. Hade det något med Serena att göra, hur hon skrattat när Maivi kallat Teihvar för Teihvar?

Maivi tittade upp. Hennes vän och värd var borta. Hon hörde tonerna från hans horn, men de var långt borta. Hon letade efter honom, men huset var långt större än hon mindes det, och oavsett hur länge och åt vilket håll hon än gick lät musiken inte närmare.

”Du måste skynda dig”, sa Stephlin, som plötsligt stod bredvid henne. ”Tiden är snart ute.”

”Jag har all tid i världen”, svarade Maivi, men hon visste att hon ljög. Stephlin visste det också.

Hon sprang. Hennes tidigare känsla av svag förvirring byttes nu mot stark stress: hon visste att sekunderna tickade ner och att det snart skulle vara försent.

Huset var borta och hon sprang i snöstormen. Det var inte kallt, men vinden och de virvlande flingorna gjorde det omöjligt att orientera sig, och hon hörde inte längre Teihvars toner. 

Hon föll och landade i Stephlins säng i kyrkstaden. Hon var ung igen, och Stephlin yngre. De var båda nakna och han kysste henne.

”Jag har inte tid”, viskade hon. ”Jag måste …”

”Vi har all tid i världen”, sa han, och kysste henne igen.

Känslan av att något snart skulle hända, att hon måste skynda sig, blev allt starkare, men hon kunde inte förmå sig själv att pressa bort honom.

”Jag får inte glömma”, sa hon. ”Serena varnade mig.”

Hon var ensam igen. Snabbt drog hon filten om sig som en mantel och sprang. Hon rundade ett hörn och magus Chartsin blockerade hennes väg. Han var omöjligt lång och omöjligt smal, och hon fick en känsla av att han var uråldrig.

”Vad vill du mig? Varför är du här?” frågade hon.

Eller var det han som frågade henne?

Om någon av dem hade ett svar på frågorna fick hon aldrig veta, för hon skakades vaken. 

För en sekund trodde hon att hon fortfarande drömde, men nej: Det var verkligen magus Chartsin som stod över henne.

”Dina drömmar är högljudda och riskerar att locka hit min fiende”, sa han. ”Och det skulle vara till nackdel för oss båda.”

Maivi förstod inte vad han pratade om; hon var knappt vaken och den dröm hon haft sjönk undan som de så ofta gör.

”Natten är som mörkast, om du planerar att lämna staden har du inget bättre tillfälle”, sa Chartsin.

Maivi drack djupt ur sin vattenflaska och försökte kvickna till. Känslan av brådska som hon vaknat med rann av henne.

”Vad ska du göra?”

”Bida min tid. Min fiende kommer att göra ett misstag, och då är jag redo.”

”Varför säger du bara ’din fiende’? Det är Herman Leo du pratar om, eller hur?”

”Om det vore så väl. Nej, jag förstod det alldeles för sent, men Herman Leo har inte varit ensam herre i sin kropp på väldigt lång tid.”

”Vad menar du?”

”Känner du till historien om kejsar Khomondurs tolv trollkarlar?”

Maivi ryckte på axlarna.

”Jag är väring som uppfostrats i kyrkan”, sa hon. ”Ireus kungar och trollkarlar var ingen stor del av min uppfostra.”

”Det här är långt mer än bara Ireus historia”, sa magus Chartsin. ”Du vet att en av dem, Meishur Seiart, förrådde de övriga, tog kontrollen över Draken och drog in hela Jenis i krig.”

Maivi nickade. Naturligtvis visste hon det, alla visste det.

”Vad du troligen inte fått berättat för dig är att Meishur kontrollerade Draken genom en magisk artefakt, kallad droppen, som innehöll Drakens sanna ande. Och att Meishur själv slöt förbund med en demonfurste, så att magikerns ande och demonen gick samman till ett väsen, långt mäktigare.”

”Och Herman Leo har gjort samma sak?”

”Inte alls. Den lille översteprästen hade inte bråkdelen av kraften eller kunskapen för att göra något sådant. Nej, Herman Leo bara öppnade porten, och om han längre finns är det bara i ordets mest basala mening. Den som kontrollerar hans kropp nu är Meishur-Iresha.”

”Meishur dog för åttahundra år sedan”, sa Maivi.

Magus Chartsin skakade på huvudet.

”Vet du hur kejsar Khomondur besegrade Meishur-Iresha och Draken? Det var ingen stor och mäktig duell mellan jämlikar, om du hört något sådant. Tika Signalman, trollkarlarnas ledare, sände en tjuv att stjäla droppen och en lönnmördare att döda Meishur. Det lyckades nästan: Draken kom under Tikas kontroll och kunde sövas, men Meishur hade redan blivit något mer än en människa och mördarens kniv tog bara hand om hans fysiska aspekt.”

”Och nu är han tillbaka?” sa Maivi.

”Vem annars kan styra knytten och böja Genvägen efter sina syften? Han är tillbaka”, sa magus Chartsin.

”Varför berättar du det här för mig?”

”Varför inte? Du kan inte göra något med kunskapen som kan skada mig.”

Han tittade ut genom fönstret.

”Du förlorar tid”, sa han. ”Om du ska ge dig av är det bäst att göra det nu.”

”Vad kommer att hända här?” sa Maivi.

”Krig och eld”, sa magus Chartsin. ”Relam har inte tillräcklig makt att slå tillbaka ens en liten del av knyttens fulla styrka, men andra arméer kommer, en av dem är redan här. Drakkriget kommer att bryta ut igen, efter åtta sekel, men den här gången är det Meishur som kontrollerar kejsarens stad och hans fiender som är utanför. Det kan pågå i decennier, tills Meishur besegrats eller lagt allt under sig.”

”Allt?”

”Jenis länder. Vem vet om han kommer att stanna där, men det har alltid varit hans främsta mål.”

”Hur vet du så mycket om honom? Och ville inte du göra samma sak?”

Magus Chartsin fnyste.

”Bara en dåre använder knytten till någonting”, sa han. ”De lämnar bara ruiner efter sig. Harir har varit mitt hem i tjugo år, tror du att jag ville se det här?”

”Varför kom du hit egentligen?” frågade Maivi. ”Var kommer du ifrån?”

Hon hade inte trott att Chartsin skulle berätta, men han förvånade henne.