Epilog, del 2: Den unga och berget

Hon hade avgjort folkets framtid, nu måste hon avgöra sin egen.

Maivi stod åter på Ornebergs topp. Hon hade klättrat, inte flugit. Hon behövde tiden och ansträngningen för att rena sina tankar, för att komma tillbaka till den sinnesstämning hon varit i när hon förra gången bodde här.

Minnet från hennes första uppstigning fanns i hennes kropp, men något hade förändrats inom henne och hon stördes inte längre av kylan eller den tunna luften. Vädret var på hennes sida, inga snöstormar den här gången.

Den gamle väntade på henne.

De såg under tystnad på varandra; en väring, en alv, och vintersolen sken.

”Jag är tillbaka.”

Orden var oväsentliga, men att låta tystnaden tala var en konst hon inte till fullo behärskade än. Trots att hon övat sig på den i hela sitt liv, och trott sig vara en mästare tills hon träffat den gamle.

Han nickade.

”Jag har bestämt mig.”

Han nickade igen.

Men när ögonblicket var här kunde hon inte säga det hon ville säga. Det var för abrupt, för stort.

”Vet du vad som hänt i världen sedan jag reste?” sa hon i stället.

”Vill du berätta?” sa han, och hon log. Han såg, som alltid, rakt igenom henne.

”Ja.”

De gick in i huset, satte sig i biblioteket. Han ställde ner en bricka med frukt, bröd, te och getmjölk på bordet mellan dem. Hon åt och hon berättade. Om vad som hänt i hennes liv, om vad hon visste eller misstänkte om Stephlin, om att hon träffat sin far och fått veta vem hennes mor var, om kriget i Harir och alvernas flygning över halva kontinenten. Om striden mot Meishur-Iresha, då hon trott att hon skulle gå under, och om Drakens dykning och hur hon varit säker på att hon skulle göra det.

Om hur en tok räddat dem alla, den mest förlorade i en förlorad värld.

Han lyssnade. Han kunde lyssna som ingen annan.

Många timmar senare tystnade hon, utmattad. Han krävde inget svar av henne nu, och tacksam somnade hon i samma säng som hon sovit i förra gången hon var här.


Hon vaknade och tonerna av hans musik fyllde huset. Den hjälpte henne fram till det beslut hon fattat om och om igen, hjälpte henne att minnas varför hon fattat det.

Hon klädde sig och letade rätt på honom.

”Jag kommer att stanna här med dig”, sa hon när hans horn tystnade. ”Inte för att fly från världen utanför eller från mig själv, utan för att jag vill det. För att du är den viktigaste personen i mitt liv och jag inte vill vara ifrån dig igen. För att jag kan vara ett sällskap till dig, påminna dig om varför du är här uppe. För att jag vill komma närmare den Högste.”

Hon andades in.

”Men jag kommer att resa till bergets fot ibland, besöka grottstaden och älvdrakarna och Rovbo och andra platser. Jag hoppas att du vill följa med mig. Världen utanför behöver oss. ”

Det fanns glädje i hans blick och ett visst mått av förvåning. Han sa inget, på det sätt han hade att ingenting säga.

Ett beslut återstod. Men det var redan fattat.

”Chenice påstod att jag inte hade bestämt mig för om min framtid låg hos alverna eller väringarna, men han hade fel, eller hur?”

”Chenice ser mycket, men där han inte ser övertygar han sig själv om att inget finns att se. Du fattade ditt beslut innan du första gången satte din fot på berget, när du lämnade dina reskamrater bakom dig.”

”Du har vetat det hela tiden.”

”Ja.”

”Vad händer nu?”

”Min framtid är ett mysterium för mig, för första gången på mycket länge. För det tackar jag dig.”

”Och min framtid?”

”Din framtid är din egen. Nu och för alltid.”