Faith the vampire slayer

No future for you, andra albumet av Buffy the Vampire slayer säsong 8 är all about Faith. Inte särskilt förvånande kanske, för den som sett omslaget. Medan del 1 fokuserade på Buffy, Xander, Willow och Dawn (och deras armé av slayers) får vi här återknyta bekantskapen med Faith och Giles (även rektor Wood gör ett kort gästspel).

Allas vår favoritwatcher har ett uppdrag till Faith som bara hon kan utföra: En högadlig slayer i England behöver lönnmördas innan hon tar över/förstör världen. Faith får en snabbkurs i att bete sig som brittisk överklass (det enda som fastnar är accenten) och skickas in på ett högklass-party. Naturligtvis går ingenting som Giles har tänkt sig, och snart nog är Faith i full fart med att försöka dränka Buffy i en pool i stället.

Precis som The long way home består No future for you av fyra kapitel sammanhängande historia och ett kapitel något annat. Men här är det de fyra första kapitlen som är mer fristående och det sista som knyter an till säsongens större historia, med Buffy och Willow i huvudrollen i stället för Faith och Giles. Här får vi bland annat veta var slayer-armén får pengarna till alla sina high tech-prylar ifrån, varför Willow är så ovillig att prata om Kennedy och varför Dawn är en jätte. Detta kapitel är skrivet av Joss Whedon, de fyra föregående av Brian K Vaughn, annars mest känd som manusförfattare på Lost. Han verkar kunna sitt Buffyverse, dock, det är inget som skorrar falskt.

Precis som sin föregångare är No future for you väl värt att läsa för Buffy-fantasten, och förstås extra mycket för den som är svag för Faith (vilket jag måste erkänna att jag är: kanske min motsvarighet till alla som älskar Spike). Det är mycket trevligt att se Giles igen också, han var bara med från sidlinjen i första albumet.