Tonårsjätte raserar Tokyo (och Dracula är tillbaka)

En karaktär som jag inte direkt saknar från Buffy the Vampire Slayer är Dracula, som dyker upp i första avsnittet av femte säsongen. Så när det var han som delade förstasida med Buffy på tredje albumet i åttonde säsongen jublade jag inte direkt av glädje.

Manusförfattare här är Drew Goddard, en annan Buffyveteran från framför allt de senare tv-säsongerna och en riktig nörd när det gäller att plocka upp gamla detaljer från tidigare händelser i Buffyverse. Så att Dracula skulle återkomma under hans tid vid rodret är kanske inte helt förvånande.

Hur som helst: Ett gäng japanska vampyrer anfaller Buffys skotska högkvarter och stjäl hennes lie/yxa/påle-grej, den som Willow använde för att göra alla potentials till slayers i finalen av säsong 7. De lyckas med det genom att förvandla sig till dimma, vargar, pantrar och bin: sånt som vanligtvis bara Dracula kan göra. Så Xander och hans nya love interest beger sig till Transylvanien för att konfrontera the dark prince.

Det här albumet innehåller en hel del jag har svårt för: omotiverade lesbiska sexscener, Dracula … okej, mest Dracula och Dracula-relaterade saker (för att klargöra: den lesbiska sexscenen har inget med Dracula att göra). Men den har å andra sidan en enorm Mecha-Dawn, vilket förlåter en hel del. Första kapitlet, innan hela Dracula-historien drar igång, innehåller dessutom Buffys första faktiska möte med säsong åttas huvudskurk Twilight, och sånt är alltid trevligt.

Wolves at the gate är svagast av de tre första albumen i säsong åtta, men innehåller ändå en hel del som gör det läsvärt, framför allt för dess humor.