Att åka ubåt till Tibet

I den här och följande recensioner av Buffy säsong 8 kommer det att bli en del spoilers av serietidningen så här långt, eftersom det är omöjligt att säga något vettigt annars.

Med sjätte albumet av Buffy the Vampire Slayer, säsong 8, börjar nedräkningen till säsongsfinalen på allvar. Namnet Retreat är nu när jag tänker efter betydligt bättre än vad jag insett tidigare, och inbegriper en stor del av handlingen.

Buffy och hennes slayerarmé är under hårt angrepp av  Twilights styrkor (som helt plötsligt har demoner bland sig, och hur gick det till egentligen) och efter att ha samlat ihop alla huvudkaraktärer flyr de med sin nya ubåt (som Japan-avdelningen skaffade i förra albumet). Därav retreat som i flykt.

Anledningen till att Twilight hela tiden hittar dem är för att de använder så mycket magi, och att alla slayers är magi i sig själva. Så nu måste de bege sig till den enda person de känner till som vill bli mindre magisk. Kan ni gissa vem?

Oz, förstås. Introvert gitarrist, Willows första stora kärlek, mannen som lyckades kontrollera varulven inom sig i Tibet och nu har återvänt dit. I en sista stor magisk akt teleporterar Willow ubåten till hans bakgård, där resten av albumet utspelar sig. Därav retreat som i avskild plats för lugn.

Oz var alltid en stor favorit för mig i de tidigare säsongerna av Buffy, och jag saknade honom när han försvann. Flera av dialogerna mellan honom och Willow sitter fortfarande fast i mitt huvud som de bästa i hela tv-serien. Därför är jag förstås glad att se honom igen, även om ingen teckning kan matcha Seth Greens rolltolkning.

Även i övrigt finns en hel del att glädja sig åt i det här numret, men jag tänker hålla mig ifrån att avslöja allt för mycket. Några svagheter finns också: de stora slagen börjar kännas lite tjatiga, och slayers utan slayer-krafter fick i alla fall jag nog av redan i säsong 7. Jag hade gärna sett att man hållit kvar vid regeln att slayers inte använder moderna vapen.

Vi får också se en återkomst av Andrew som storyteller, och det är i hans avsnitt som detta albums stora avslöjande kommer.

Avslutningen på Retreat är minst sagt otydlig, och innan jag läste del 7 hade jag fått en helt annan uppfattning om hur slaget med Twilights armé egentligen slutade. Tyvärr är det en föraning inför det som komma skall: De två sista delarna av säsong 8 är riktigt röriga. Men mer om det om några dagar.