Dags att förändra hela världen – igen

I den här recensionen av Buffy säsong 8 kommer det att bli en del spoilers av serietidningens första säsong, eftersom det är omöjligt att säga något vettigt annars. 

Twilight är avslöjad, Buffy har haft rymdsex, en hord nya demoner anfaller jorden och Spike har dykt upp i ett enormt steampunk-luftskepp, styrt av ett gäng intelligenta insekter i jätteformat som kallar honom ”Your majesty”.

Sista delen av Buffy the Vampire Slayer, säsong 8 har en hel del att reda ut, och lyckas väl sådär på det hela taget. Efter att ha läst igenom säsongens två sista album första gången var jag mest förvirrad, men en andra genomläsning bringade en del klarhet i vad som egentligen händer och har hänt.

Last gleaming består av fyra kapitel, en epilog och en coda som förklarar hur Riley infiltrerade Twilights organisation. Epilogen lägger upp stämningen inför säsong 9 och tar upp konsekvenserna av Buffys beslut i den stora striden, men det är de fyra kapitlen som är historiens kärna.

I de kapitlen hinner vi få lite backstory för Spike och Angel (och just Angels backstory tog jag visst upp en del redan i förra recensionen, upptäcker jag nu. Oups.) Vi hinner träffa Buffys första Big Bad och återvända till kratern som var Sunnydale och vi får se en hel del oväntade allianser (å andra sidan: det här är Buffy, oväntade allianser är knappast något nytt).

Slutet bjuder på några överraskningar och en förändring av världen som till och med är större än den Buffy och Willow åstadkom i säsong 7. På gott och ont.

Vändningarna blir lite väl många fram och tillbaka, men i slutändan så är jag ändå hyfsat nöjd med Last gleaming. Nästa vecka kommer mitt utlåtande över hela åttonde säsongen, och mina förhoppningar inför säsong nio.