Ingen är säker i åttonde delen av The Walking Dead

Spoilervarning för åttonde volymen av The Walking Dead, och för en del som kommit tidigare. Och jag menar det verkligen – de tidigare recensionerna har haft ganska milda spoilers, men den här gången kommer jag inte kunna hålla mig borta från att prata om sådant som är kopplat till albumets största chockögonblick.

Vi har kommit fram till Stormen, volym åtta av The Walking Dead i Apart förlags svenska utgåva. Förordet är skrivet av Sara Bergmark Elfgren, och är på många sätt profetiskt utifrån hur seriens utveckling fortsätter.

Volym sju slutade med att Guvenören och hela den stridbara befolkningen i Woodbury dök upp utanför grindarna på det fängelse som Rick och hans band av överlevare gjort till sitt hem – med stridsvagn och allt. Hela volym åtta handlar om slaget mellan dessa båda grupper, vilka som överlever och vilka som blir uppätna av zombier.

Det blir ett bokstavligt blodbad, vars klimax inte går att beskriva på annat sätt än fruktansvärt.

Även om jag inte kommer nämna exakt vad som händer är det här den stora spoilerlampan börjar lysa.

När jag läste Stormen första gången var jag en singelkille i 30-årsåldern. Det var illa nog då.

Som tvåbarnsfar med en bebis på under ett år kan jag säga att om jag inte redan visste vad som skulle komma vet jag inte om jag hade klarat av att läsa slutet på den här serien utan att bryta ihop. Stor trigger-varning får småbarnsföräldrar här, med andra ord.

Om det inte framgått med tydlighet fram tills nu blir det här helt klart – författaren Robert Kirkman och tecknaren Charlie Adlard kommer inte väja från något mörker i denna postapokalyptiska värld. Absolut ingen är säker, oavsett hur oskyldig.

Det här är min sista The Walking Dead-recension, i alla fall för den här gången. Det är en naturlig punkt att sluta på, efter den här volymen börjar en ny fas för de överlevande. Jag äger dessutom inga fler album på svenska.

Jag har dock nyligen läst serien till slutet (på engelska), och kan gå i god för att både skräck, hopp, äckel, mörker, och väldigt hög kvalitet på karaktärer och intriger fortsätter att vara signum för The Walking Dead hela vägen fram till det mycket tillfredsställande slutet. Det är en imponerande bedrift, och väl värt din tid och dina pengar – om du klarar av det.