Romantik, magi, action och hårda män

I romanen Forests of the Heart börjar Charles de Lint att röra sig längre utanför Newfords gränser. Stora delar av romanen utspelar sig i Arizonas öken i gränslandet mot Mexiko, vilket ger en skarp kontrast till Newfords bitande nordliga klimat. Bokens klimax utspelar sig under en förödande isstorm, där underkylt regn lamslagit staden.

Boken är precis som Trader en bra startpunkt för att hoppa på de Lint-tåget utan någon förkunskap. Av hans Newford-romaner skulle jag säga att det är den som har minst inhopp av tidigare karaktärer, även om Jilly Coppercorn och hennes kompisgäng av konstnärer och musiker dyker upp i några korta sekvenser även här. Men det beror mest på att konstnärer och musiker är ungefär lika vanliga huvudpersoner i en de Lint-bok som författare är det i en bok skriven av Stephen King, eller en advokat i en Grisham-deckare.

Det är dock inte helt självklart vem som egentligen är huvudperson i Forests of the Heart, som snarare är en ensemblehistoria. Mest tid i rampljuset får definitivt Bettina, en ättling till spanjorer, indianer och något ännu äldre, som är den som ger mycket av tonen till den här boken. Hon är en curandera, en helare, uppväxt lika mycket i andevärlden som i den faktiska öknen, upplärd av sin mormor.

Samtidigt har hon en ganska svag koppling till historiens grundläggande intrig, som i stället drivs framåt av skulptören Ellie, musikaffärsägaren Hunter och det irländska syskonparet Miki (dragspelare) och Donal (konstnär). Vi får heller ingen hjälp av de Lints vanliga teknik att berätta delar av historien ur förstapersonsperspektiv, här är allt i tredje person.

Intrigen var det ja. När européerna kom till Amerika tog de med sig sina magiska varelser, sina älvor och troll och andra än mörkare varelser. Problemet var bara att den nya världen redan hade sina egna andeväsen, som inte var beredda att ge upp sina territorier. Städerna har fallit till de nya varelserna, men allt utanför är fortfarande kontrollerat av manitou. Forests of the Hear försöker en grupp synnerligen obehagliga väsen av irländsk härkomst, vanligtvis helt enkelt benämnda the hard men, att göra något åt den saken.

Vänta lite, kanske ni tänker. Det där med europeiska feer i Amerika låter bekant från Neil Gaimans American Gods. Det finns absolut likheter mellan de två böckerna (en av gudarna i Gaimans verk dyker till exempel upp även här; eller i alla fall nästan), men det är främst en likhet i koncept, inte i utförande. Det är dock inte fel att jämföra Gaiman och de Lint när det gäller både stil och kvalitet.

Hur som helst: Forests of the Heart ger oss dessutom hundar med getfötter födda ur en vulkan, skuggor som fått eget medvetande, ett konstnärskollektiv med sin egen magiska beskyddare, socialt patos, religionssynkretism, två romanser (romantik är också ett i princip stående inslag i de Lints romaner) och mer action än i någon av de tidigare Newford-böcker jag recenserat här. Allt detta med Charles de Lints vanliga välskrivna karaktärer och lättflytande språk, som är väl i klass med tidigare nämnda Stephen Kings.

Jag fortsätter att återposta inlägg från insomnade nördbloggen Bookmeup i min serie av Carles de Lint-recensioner. Detta inlägg publicerades ursprungligen den 10 september 2012.

2 reaktioner till “Romantik, magi, action och hårda män”

Kommentarsfunktionen är stängd.