Fågelbråk leder till apokalypsen

Charles de Lints Someplace to be Flying utspelar sig som så många av hans böcker i staden Newford. Den håller sig också mestadels i The World as It Is, som Jilly kallar den, men det betyder inte att vi här har ett verk utan fantastiska inslag. Till skillnad från till exempel Trader och i ännu större utsträckning Forests of the Heart och The Onion Girl får vi dock inga utflykter till the spirit world.

Boken börjar i våld: exfången Hank som nu kör svarttaxi stannar när han ser en kvinna bli misshandlad av en underligt iskall, affärsklädd man. Saker urartar och Hank blir skjuten, men han och Lilly, som kvinnan heter, räddas av två små, svartklädda tonåringar, som kommer från ingenstans och dödar mannen med snabbt försvinnande stilettknivar, helar deras skador och tar bort deras psykiska trauma och sedan försvinner igen.

Lilly visar sig vara frilansfotograf på jakt efter ”animal people”, det ursprungliga folket som funnits sedan världen skapades (och i vissa fall innan), och som kan förvandla sig till kråkor, rävar, gökar …

Somewhere to be Flying är inte en enkel bok att ta sig in i. Den är inte lika rättfram som Trader, och innehåller ett stort antal parallella händelser som bara har med varandra att göra för att de delvis påverkar samma personer och de utspelar sig samtidigt i Newford.

Vi har Hanks valda familj som äger eller arbetar på en bilkyrkogård i kanten på the Tombs, vi har Lilly och hennes vänner, vi har Kerry som levt större delen av sitt liv i ett mentalsjukhus och nu kommer till Newford för att hyra ett rum i the Rookery, vars andra invånare är mer än de verkar. Vi har två klaner av djurfolk med en djupt liggande blodfejd och den ursprunglige tricksterguden Coyote (eller Cody som han kallar sig själv), som är ansvarig för att ha skapat människan och nu vill göra något åt sitt misstag. Och vi har gamle historieberättaren Jack Daw, som på något sätt är knuten till de flesta av trådarna, och vars historier kanske har mer av sanning i sig än de flesta vill tro på, och den underligaste av dem alla är historien om honom själv.

Det är en hel del att ta in. Men som alltid så väver Charles de Lint samman trådarna till en helhet, och får det att se enkelt ut medan han gör det. För den som är beredd att lägga ner lite extra tankekraft är Somewhere to be Flying väl värt besväret, och det är en viktig del i de Lints världsbygge.

Det här inlägget är en del av min Charles de Lint-special, och publicerades ursprungligen på nu insomnade nördbloggen Bookmeup, den 22 september 2012.

2 reaktioner till “Fågelbråk leder till apokalypsen”

Kommentarsfunktionen är stängd.