Rapport från Ö-con 3

Jag kände mig ganska ringrostig inför mitt besök på Ö-Con 3, som jag skrev i mitt inlägg på väg till kongressen. Så, hur var det då att återvända till SF-fandom efter mer än ett halvt decennium utan några kongressbesök?

Martin Rundkvist pratar riddare på 1800-talet. Typ.

Det mesta var sig likt, och jag kände igen många ansikten. Jag besökte två föredrag och ett panelsamtal på lördagen, referat från dem går att läsa i mina två tidigare inlägg Höviska riddare, aktuell svensk fantastik och déjà vu och Sveriges främsta fantastikexport? Alla tre var intressanta, även om bara panelsamtalet hade en stark koppling till fantastik i bokformat, medan de två föredragen handlade om arkeologi respektive rollspel.

Historisk tillbakablick med Anders Blixt.

Den största skillnaden mot tidigare för mig personligen var att jag den här gången satt vid ett bord och hoppades att någon skulle köpa min bok, i stället för var en av dem som gick förbi och försökte se lagom intresserad ut. Tyvärr hade jag ingen framgång – dealers hall var inte placerat där deltagarna passerade naturligt, och större delen av tiden det var öppet ägde flera andra aktiviteter rum samtidigt. Även de mer erfarna säljarna som delade rummet med mig hade svårt att göra mer än någon enstaka försäljning. Jag är ändå tacksam för erfarenheten, det var ett lagom första steg för en novis som mig.

Jag hade tänkt återvända på söndagen, men det blev inte så. Det var tråkigt att missa Camilla Lindes och Angelica Öhrns diskussion om att skriva fantastik för barn, men restiden blev helt enkelt för lång. Eftersom jag bor en bra bit norr om Uppsala tillbringade jag sex timmar i buss, tåg och spårvagn på lördagen för sex timmars kongress.

Med det sagt så hade jag en bra dag, trots lång resa och ingen försäljning. Så det kommer förhoppningsvis bli fler kongresser framöver. Nästa år behöver jag ju bara åka till Uppsala.