Magi och nytt liv på internet

En annan av mina Charles de Lint-favoriter är Spirit in the Wires. Här är det Christy Ridell, hans ”skugga” Christiana och hans flickvän Saskia som är huvudpersonerna, tillsammans med Holly som äger en butik för begagnade böcker som hon driver ihop med en hob (en liten magisk varelse som påminner om en hustomte, inte att förknippas med Tolkiens hobbit), och som är en av skaparna till the Wordwood, en internetdatabas för all världens litteratur som fått eget liv och är kärnan i boken. Det var också där Saskia en gång föddes, eller kanske snarare gavs liv som en fullvuxen kvinna med en bakgrund hon inte kom ihåg och med en utstrålning som gör att de flesta som träffar henne instinktivt ogillar henne. Hennes och Christys möte finns beskrivet i fantastiska novellen Saskia från Moonlight and Vines, och kan vara det mest romantiska de Lind skrivit (vilket säger en hel del).

Många kapitel berättas också från perspektivet av Aaran Goldstein, som börjar som bokens bad guy; han hade en one night stand med Saskia innan hon och Christy träffades, men avvisades av henne och har hatat henne sedan dess. Han tvingar därför en datatekniker på tidningen han jobbar att skicka ett virus till Wordwood, som han vet att Saskia älskar om än inte varför. Men vad händer när ett datorvirus drabbar en varelse som bara startade som kod och nu fått eget liv?

Det finns två huvudsakliga teman i Spirit in the Vires. Det första är ganska uppenbart: hur intelligent liv uppstår på internet, och hur det förhåller sig till de drömvärldar som Charles de Lints universum redan har.

Det andra temat knyter an till det första och är vad det är som definierar om en person är ”verklig” eller inte: är det personens ursprung eller vad hon har gjort av sitt liv efter det. Vi har förstås Saskia som skapades av en varelse på nätet, och som därför alltid haft en osäkerhet om vad hon egentligen är. Sen har vi Christiana, skuggan skapad av Christy när han som barn förkastade de delar av sig själv som han inte ansåg acceptabla (något Jung enligt de Lint påstår att vi alla gör). Även hon dyker upp första gången i Moonlight and Vines, där bara som en mystisk närvaro i en novell berättad helt ur Christys perspektiv. Konceptet med en skugga som fått eget liv använde de Lint första gången i Forests of the Heart. Christiana är en impulsiv person som lever i nuet, och har aldrig oroat sig över sitt ursprung förrän hon träffade Saskia. De två kvinnorna är sedan de som huvudsakligen driver historien framåt, speciellt Christiana, som nog är min favorit av alla de Lints starka kvinnor (mer om det i min kommande recension av Widdershins).

Jag måste också säga något om Saskias poesi. Charles de Lint är en kompetent poet, och i Spirit in the Vires inleds varje del av boken med en dikt av honom, skriven som om avsändaren är huvudpersonen Saskia. De är trevliga om en smula ojämna, den klart bästa ”Puppets” som dök upp redan i Moonlight and Vines:

The puppet thinks:
It’s not so much
what they make me do
as their hands inside me.

Spirit in the Wires är en av Charles de Lints mer fokuserade romaner, och är en bra startroman för den som inte läst något av honom tidigare. Den utspelar sig under en kort tidsperiod, har inte fullt så många perspektiv som till exempel Someplace to be Flying, The Onion Girl eller Forests of the Heart. Den äger rum efter The Onion Girl, men bortsett från någon minimal spoiler spelar det ingen större roll när i ordningen av Newfordböcker man läser den. Jag skulle dock rekommendera att först läsa novellerna Saskia och The Fields Beyond the Fields i Moonlight and Vines för att bättre förstå Christys relation till Saskia och Christiana.

Det här är ytterligare en del av min Charles de Lint-special här på Ihfongard.se. Den här recensionen publicerades ursprungligen på nu nedlagda nördbloggen Bookmeup den 21 oktober 2012.

2 reaktioner till “Magi och nytt liv på internet”

Kommentarsfunktionen är stängd.