En introduktion till Charles de Lint

En av mina favoritförfattare är kanadensiske Charles de Lint, och han har inte fått den uppmärksamhet han förtjänar. Jag är nu inne i en omläsningsperiod av hans böcker, och kommer att skriva lite recensioner och allmänna tankar om dem under veckorna framöver.

De Lint är en av föregångarna när det gäller att skriva urban fantasy, och de flesta av hans böcker utspelar sig i den fiktiva staden Newford (som kanske ligger i USA och kanske ligger i Kanada). Han är också en mästare på noveller, och det är väl värt att skaffa någon av hans många novellsamlingar.

En annan sak jag uppskattar är att han skriver karaktärer från alla delar av livet, från fattiga uteliggare till exentriska professorer, från svarttaxichaufförer till franska gangsters. Han skriver också lika bra kvinnor som män, något som vi tyvärr fortfarande inte är bortskämda med inom fantasygenren.

Jag har redan hunnit igenom några novellsamlingar, en långnovell och två av mina favoriter bland hans romaner: Trader och Somewhere to be flying. Båda är bra startpunkter för den som inte läst de Lint förut, och jag kommer att skriva mer om dem i en framtida bloggpost.

Omslagsillustration till Trader. 

Vill man börja helt från början bland Newport-historierna är det novellerna i Dreams Underfoot som utspelar sig först rent kronologiskt, och här får vi första gången träffa de flesta av de Lints återkommande karaktärer: bröderna Christy och Geordie, the Angel of Grasso Street, paret Kelledy, Sophie och Wendy, och förstås Jilly Coppercorn – som är Charles de Lints centralgestalt: ständigt sökande efter det magiska, redo att se gott i alla. Hoppa över den första novellen i samlingen, dock, eller läs den i alla fall senare, den är inte alls karaktäristisk för de Lints skrivande i övrigt.

Av någon outgrundlig anledning är de Lint inte översatt till svenska alls, men han skriver en lättläst och modern engelska utan att bli simpel eller enahanda, så låt inte det stoppa dig.

Jag upptäckte Charles de Lint tack vare ”Farbror Fantasy”, som svarade på frågor hos Wahlströms fantasybokklubb när det begav sig. Han/hon (man fick aldrig veta vem som döljde sig bakom pseudonymen) är för övrigt också ansvarig för att introducera mig till Neil Gaiman.

Alla recensioner i min Charles de Lint-special:

2 reaktioner till “En introduktion till Charles de Lint”

  1. […] Som utlovat kommer här en recension av Charles de Lints Trader, en av de första romanerna som utspelar sig i Newford. Som jag skrev i min tidigare bloggpost är Trader ett bra ställe att börja för den som inte är invigd i de Lints författarskap sedan tidigare: det dyker visserligen upp några bekanta ansikten som Jilly Coppercorn, Geordie Ridell och Bones (aka Joseph Crazy Dog), men de är hyfsat perifera i den här berättelsen, och att veta vilka de är sedan tidigare är mer än krydda än ett krav. […]

    Gilla

Kommentarsfunktionen är stängd.